A zene városa címmel tüntette ki Veszprémet az UNESCO – jelentette be a város polgármestere csütörtökön

A zene városa címmel tüntette ki Veszprémet az UNESCO, ami óriási megtiszteltetés a magyar városokra nézve. Az UNESCO Kreatív városai címet olyan városok kapják meg, amelyek innovatív megoldásokkal, ötletekkel és tettekkel járulnak hozzá a fenntartható fejlődéshez, amelynek előnyeit a városok lakói közvetlenül élvezhetnek. Az UNESCO főigazgatója, Audrey Azoulay úgy fogalmazott, „ezek a városok, legyenek a világ bármely pontján, a kultúrát stratégiai pillérnek, nem pedig valami járulékos dolognak tekintik, ami politikai és szociális innovációval jár együtt, és különösen fontos a fiatal generációk számára.”

Idén 66 új településsel bővült a Kretív városok száma, így összesen már 246 van belőlük világszerte. Ezek a kultúra különböző területeire specializálódtak, mint például zene, irodalom, gasztronómia, design, népművészet és kézművesipar vagy film. Veszprém többek között olyan neves városok közt szerepel a zene területéről, mint például Liverpool, a Beatles városa, Mannheim, amely a Popakademie, Európa egyetlen könnyűzenei egyetemének otthona, a kolumbiai főváros, Bogota, a jamaicai Kingston, a reggae fővárosa, a spanyolországi Sevilla, a flamenco hazája, az olaszországi Bologna vagy az amerikai Kansas City.

Porga Gyula így nyilatkozott: „Veszprém nem egy-egy világszerte ismert zenekarral vagy eseménnyel büszkélkedhet, hanem azzal, hogy zeneszerető város. Veszprémben nemcsak a profik, a nagy nevek, a tömegesemények a fontosak – persze az Utcazene Fesztivál, a VeszprémFest és az Auer Fesztivál is kiemelt helyet foglal el a város életében -, hanem az is hogy a zene mennyire része a mindennapoknak, hányan játszanak amatőrként vagy kedvtelésből hangszeren, hogyan épít a zene közösségeket, tölti meg tartalommal a város lakóinak mindennapjait, hogyan használják a zenét az oktatásban, a szabadidő színvonalas eltöltésében.”
Hozzátette: „a veszprémi stratégia kulcsgondolata a részvétel – mindegy milyen szerepben, műfajban, életkorban -, mert a zene a társadalom és az egyén szintjén is sokat tesz hozzá az élethez. Ezért szeretnének a városban a zenélést elősegítő közösségi helyszíneket létrehozni, zenetanulást ösztönözni, inspiráló eseményeket hozni a városba.”

A zenében az a legjobb, hogy bárhol össze tudja hozni az embereket. Számodra hol van a „zene városa”? 

 

-forrás:
veszpreminfo.hu
webradio.hu