Kiderült, hogy milyen közös vonása van a világ összes zenéjének

Érdekes érzés, amikor egy számunkra ismeretlen nyelven íródott dalt hallgatva az a benyomásunk, hogy mégis értjük vagy legalábbis érezzük, hogy miről is szólhat. Ennek tudományos magyarázatára egy nemrég megjelent kutatás adott válaszokat.

 Legyen szó romantikus dalokról, pörgős, táncos ritmusokról vagy egy egyszerű altatódalról, a különböző kultúrákban minden dallam más és más. Azonban egy friss kutatás szerint a különféle kultúrák dalai között felfedezhetők közös vonások. A tudósok szerint ez annak köszönhető, hogy kultúrától függetlenül az emberi elme egyformán gondolkodik az egyes zenék elkészítésekor.

A Sciecne magazin közölte Samuel Mehr, a Harvard Egyetem pszichológiai munkatársának tanulmányát. Szerinte létezik valamilyen tudatalatti irányadó szabályrendszer az emberek tudatában, amelyek arra szolgálnak, hogy a célnak megfelelő zenét készítsenek.

Mehr és társai a világ számos pontjáról származó zenei és néprajzi felvételeket tanulmányozták. Jelentősen eltérő kultúrákat hasonlítottak össze, többek között például a hegyvidéki skótokat és az etióp törzseket.

Összességében úgy találták, hogy a különböző dalok szűk keresztmetszetében a tánc és a szeretet a legmeghatározóbb motívumok. Ez azt jelenti, hogy kultúrától függetlenül ez az a két dolog az, ami a legfontosabb szerte a világon egy zene elkészítésekor. További hasonlóságok, hogy például a gyermekek altatódalai ösztönösen lassúak és „folyékonyak”, míg a táncdalok inkább gyorsak és élénkek. Luke Glowacki, antropológiai professzor szerint ez azért van így, mert a zene társadalmi célja mindenhol befolyásolja annak hangzását. Szerinte, ha a zenét teljes mértékben a kultúra alakítaná és nem pedig a pszichológia, akkor nem jelennének meg ilyen jellegű hasonlóságok.

Ismét bebizonyosodott, hogy a zenének mekkora ereje van. A kultúrák különbözőségét áthidalva egy olyan kapcsolatot teremt a világ bármely táján élő emberek között, amiről nem is gondoltuk volna, hogy létezhet.

Neked mi a véleményed más kultúrák zenéiről?

-forrás:
learningenglish.voanews.com

-képek:
pixabay.com