Az idei Grammy-jelöltek között magyar énekes is szerepel

Magyarországon nem sokan követik nyomon a külföldi zenei díjátadókat, hiszen kevésbé érzzük magunkat érintve az ilyen eseményekben. Szerdán kiadták a jelöltek listáját. Nem meglepő, hogy főként amerikai világsztárok kapták a legtöbb jelölést. Többek között Lizzo nyolc (köztük az év albuma), Billie Eilish és Lil Nas X hat-hat nevezéssel indul az idei Grammy-gálán, míg Ariana Grande öt díjat vihet haza, ha szerencséje lesz. Idén a magyarok nagy meglepetésére, hazai énekesnek is szurkolhatunk! Az Index egyik olvasója vette észre, hogy a jelöltek között van egy magyar énekes is, Orendt Gyula operaénekes.

Igaz nem egy hétköznapi kategóriában van jelen, de ez minden tekintetben egy óriási teljesítmény. A legjobb operafelvétel kategóriájában jelölték George Benjamin: Lessons In Love & Violence című művének a The Royal Opera House társulata által előadott verzióját. Ebben az előadásban énekel Orendt Gyula is.
Az előadásról készült videót itt tudjátok megtekinteni:

Orendt Gyula 1985-ben született, most 35 éves. Zenei tanulmányait szülővárosában, Sepsi­szent­györgyön kezdte , majd Budapesten szerezte énekművész-énektanár diplomáját, 2010-ben az operaszakot is befejezte. Sepsiszentgyörgyön a Plugor Sándor Művészeti Líceumban 1991-ben kezdődött zenei érdeklődése, azonban nem talált rá egyből az éneklésre. Zongorán és ütőhangszereken tanult, majd végül átiratkozott magánének szakra, és itt elbűvölte őt az éneklés világa, megtalálta helyét. Ezen a szakon szerezte meg szakérettségi oklevelét. Jelentős nemzetközi versenyek díjazottja: romániai Ionel Perlea Énekverseny, 2004, II. díj; németországi La Voce Nemzetközi Énekverseny, Ansbach 2007, II. díj; Francisco Vinas Nemzetközi Énekverseny Barcelona 2010, oratórium-dal kategória díja, Mozart- és Dalton Baldwin-díj. 2010 szeptemberétől a bécsi Volksoper magánénekese, 2011-től a berlini Staatsoper énekes szólistája.

-forrás:
blikk.hu
concertobudapest.hu