Zenegép A-tól Z-ig

Hangszer szinte bármi lehet, akár egy fa- vagy fémdarab, ha nekiütjük valamihez. Erre már az őskorban is rájöttek, s ennek később a rituálékban és a mindennapi életben is fontos szerepe volt. Az ember evolúcióját tehát végigkíséri a zene, és mi mint főemlősök, kielégíthetetlen kíváncsiságunkból kifolyólag, az évek során egyre kifinomultabb hangszereket hoztunk létre. 

Az évszázadok során létrejöttek az általunk ismert hangszerek, mint például a zongora, a hegedű stb., azonban elég hamar rájöttek, kényelmesebb mindent automatizálni. Az első mechanikus zenei berendezés a IX. században készült el, mellyel párhuzamosan több is megjelent a gazdag uralkodói udvarokban.
A reneszánsz kor jelentett igazi fellendülést a mechanikus gépek terén, mely a felvilágosodás korában teljesedett ki igazán. Ezen gépeknél, mint a telekommunikációs eszközöknél is, az egyre nagyobbaktól haladtunk az egyre kisebbek felé. Az első európai gyártmányú zenegépeket a templomok tornyaiban rejtették el, melyek eredménye általában valamilyen harang- vagy sípjáték volt.

Ezt követően Rómában megépült az első víz által működtetett orgona, amit követett a rugóval, majd kézzel hajtott zenegép, amelyet egyre több család engedhetett meg magának. 

Az európai mintát követve Amerikában is megkezdődött a zenegépek gyártása, ám olyan lendületet kapott az iparág, hogy hamar túlszárnyalták az addigi teljesítményeket és a 19. században már el is készült az első pénzérmével működő zenegép, melyautomatikusan játszotta le a zeneszámokat egyre nagyobb palettából válogatva. Ezek a gépek azonban ekkor még nem alkalmazták a modern zenerögzítő eszközöket (például hanglemezek), ez csak az 1930-as években terjedt el, amely az akkorra elavulttá váló korábbi módszereket szinte teljesen kiszorította a piacról. Azokban az időkben ezek adták a legtöbb vendéglátóegység lelkét és hangulatát.  Az első ilyen gépet 1889-ben állították fel San Franciscoban.

A technológia fejlődésével létrejöttek a rádiók és a civilek számára is megvásárolható lemez lejátszók, melyek sokat rontottak az addigi masinák értékén. Ezeknek drágább vagy olcsóbb verzióját már majdnem mindenki megengedhette magának és hazavihette otthonába.

Nem sokkal később további technológiai innovációk segítségével újra divatba hoztuk a zenegépeket, de már az online térben, így az bármikor elérhetővé válhat a már meglévő eszközökön minimális költségekkel.

Csapatunk nap mint nap azon dolgozik, hogy a zenegépek eredeti funkcióját, a közösségi élményt és a közösségi zenehallgatást összekovácsolja és mindenki számára elérhetővé és megoszthatóvá tegye, hisz a zene élmény, a zene érzés, a zene Playsic!