Kurt Cobainé lett a zenetörténet legértékesebb pulóvere

Nem újdonság, hogy hírességek dolgai irreálisan magas összegekért kerülnek eladásra. A napokban új rekord is született. Árverésen elkelt a Nirvana fronténekesének ikonikus zöld pulóvere, amit Kurt Cobain a zenekar MTV Unplugged-en való megjelenésén viselt. A pulóver egész pontosan 334.000 dollárért talált gazdára, ami átszámítva közel 99 millió forintnak felel meg, ezzel minden idők legdrágábban elárverezett pulóverévé vált.

Az olajzöld Manhattan márkájú kardigánt a Julien Auction aukciósház két napos rock emléktárgy árusítása során adták el a New York-i Hard Rock Cafeban. Az aukciósház szerint ez „a zenetörténet egyik leghíresebb pulóvere”. Felmerül a kérdés, hogy miért annyira különleges ez a pulóver? Persze azon kívül, hogy kétségkívül korunk egyik legnagyobb zenei ikonja viselte. Ami még különlegesebbé teszi, az pedig hogy hol és mikor volt rajta utoljára. A Nirvana MTV Unplugged New Yorkban készült felvételét – ahol a pulóvert viselte –  a Sony Music Studiosban készítették élő közönség előtt. Pontosan öt hónappal azelőtt, hogy Cobain 1994. április 5-én öngyilkosságot követett el. Így vált utolsó élő szereplésének ikonikus darabjává a zöld kardigán. Az utolsó fellépést dokumentáló album már csak halála után négy hónappal jelent meg.

Itt még nem ért véget az árverés. Egy 1993-ban készült türkizkék, balkezes Fender gitár is eladásra került, amit Cobain a zenekar „In Utero” turnéján használt. Ez 340,000 dollárért kelt el, ami több, mint 100 millió forintnak felel meg. A gitár egyik érdekessége, hogy egy kézzel írott levél is tartozik hozzá, amit Kurt Cobain felesége, Courney Love Cobain írt. A levél csupán annyit tartalmaz, hogy ez a gitár férje egyik kedvenc hangszere volt.

A hétvégén megrendezett aukción több, mint 700 darab híres ereklye talált gazdára. Többek között a tárgyak egykori tulajdonosai Elvis  Presley, a Beatles, Michael Jackson, Madonna, a Queen, Bob Dylan és Jimi Hendrix voltak.

Elképesztő, hogy hétköznapi tárgyak milyen sokat érhetnek. Te milyen messzire lennél képes elmenni, hogy megvedd kedvenc előadód holmiját?

-forrás :
theguardian.com

-képek :
themusicsite.com
nova.ie