Gyorsabban nőnek a növények a zenétől!?

Több kertész is esküszik rá, de már Dél-koreai tudósok is bebizonyították, hogy a növények gyorsabban nőnek a zenétől, főleg a klasszikus zenétől.

Az eredmények egy tanulmányon alapulnak, mely során 14 féle különböző klasszikus darabot játszottak le rizsföldeken, köztük Beethoven Holdfény Szonátáját. Az, hogy a növényekre ilyen hatással van a zene, arra következtettek, hogy a növényeknek vannak génjeik, melyek „hallják” a zenét.

Monitorizálták a génexpressziót, ami az a folyamat, mikor egy növény a DNS kódját lefordítja utasításokra, ezzel szabályozva a biológiai folyamatokat, mint például a növekedést.
Feljegyezték azt is, hogy a növények bizonyos hanghullámokra reagálnak. A sejtek fényre való reakciójának aktivitását fokozzák a bizonyos tartományban lévő hanghullámok (125Hz – 250 Hz).

Mivel ezek a gének reagálnak a fényre, a kutatócsapat megismételte a kísérleteket sötétben, hogy ellenőrizze, vajon a hang és nem a fény tette aktívabbá a géneket.

Úgy gondolják a Dél-koreai kutatók, hogy a közeljövőben ezzel a felfedezéssel nagy segítséget nyújthatnak a farmeroknak, hogy kikapcsolják vagy bekapcsolják a növényeknek bizonyos génjeit, hogy több virágot hozzanak, vagy gyorsabban nőjenek.

Más vizsgálatok is határozottan bizonyították, hogy azok a növények, amelyek klasszikus zenét „hallottak”, 20-60%-kal magasabbak voltak és gyorsabban fejlődtek mint azok a társaik, akik nem kaptak ,,zenei oktatást”.

Forrás: https://www.medindia.net/news/study-proves-that-music-can-help-plants-to-grow-faster-25678-1.htm