Az űr zenéje

2015-ben egy kanadai űrhajós, Chris Hadfield kiadta első albumát. Ez még úgy önmagában nem is lenne olyan rendkívüli, csakhogy az albumot kint vették fel az űrben.

Hadfield 144 napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson, ahol 11 eredeti számot vettek fel, összeállítva ezzel a Space Session: Songs for a Tin Can című albumot. Nem csak ő volt az első kanadai, aki sétált az űrben, de övé lett az első album, melyet egy űrállomáson vettek fel.

Azt gondolnánk elsőre, hogy az űrben gitározni nem lehet túl nehéz és megerőltető feladat, azonban Hadfield beszámolt arról, hogy a gitár zéró-gravitációs körülmények között nem úgy viselkedik, ahogy elvárnánk, például nem támaszkodik meg a lábon, hanem folyamatosan ellebeg valamely irányba. Ráadásul néha nehézségeket okozott a felvétel sorát a lebegő mikrofon is.

Az album 2015. október 9-én került nyilvánosságra a Warner Music Canada jóvoltából és 2015. augusztus 7-én vált elérhetővé a nagyközönség számára. Chris Hadfield dedikálta az album első 500 eladott példányát, továbbá a borítóképen alapuló pólókat is lehetett szerezni.

Forrás: http://www.collectspace.com/news/news-081115a-hadfield-album-space-sessions.html