Az elmúlt 50 év legsikeresebb zenészei – videó bemutatón keresztül

A Data is Beautiful egy olyan videót készített, ami bemutatja a világ legsikeresebb művészeit az elmúlt 50 évben (1969-2019), és még azt is láthatjuk, hogy hogyan változott közöttük a sorrend évről évre. Az elmúlt fél évszázad összes művésze közül ketten magasan kiemelkednek: Michael Jackson és Eminem. Összességében Michael Jackson az, aki összeadva a legtöbb évig szerepelt a lista élén (kb. 12 év) , míg Eminem egyhuzamban volt a leghosszabb ideig bestseller előadó (8,5 év).

És vajon mik voltak azok az újdonságok a zenetörténet fejlődésében, amiktől évtizedről évtizedre változott ez a lista?

70’-es évek
Ezt a korszakot alapvetően a rock műfaj kialakulása határozta meg, olyan neves előadókkal, mint a The Eagles vagy a Led Zeppelin, akiket egyébként a hard rock és a heavy metal elődeinek tartanak.
Ebben az időszakban vált híressé a Beatles is, de nem csak zenéjük miatt, hanem azért is mert elsők között készítettek felvételeket a dalaikról.
A kazettás lejátszók megjelenése lehetővé tette, hogy az emberek zenét hallgassanak az autójukban, ami szintén nagy szó volt ebben az időszakban.

80’-as évek
Ez az időszak volt az elektronikus zene kialakulásának korszaka, hiszen olyan újdonságok tűntek fel a zenei világban, mint például az elektromos szintetizátor.
Michael Jackson sikerében az is közrejátszott, hogy az akkori technológia sokkal szélesebb körű lehetőségeket biztosított, sokkal alacsonyabb költségekkel, mint a korábbiak.
Az MTV is ekkor kezdett el sugározni zenei videókat, ami szintén nagy újdonság volt a társadalom számára.

90’-es évek
Ez az időszak volt a filmzenék aranykora. Többek között ekkor született a Titanic, Az oroszlánkirály és a Robin Hood főcímdala. Ez az évtized volt a zeneipar értékesítési csúcspontja is, hiszen 1999-ben 21,5 milliárd dollár folyt be dalok értékesítéséből. Ez az összeg egyelőre  azóta sem ismétlődött meg.

2000-es évek
Ezt az évtizedet rekord eladások szempontjából egyértelműen Eminem uralta és az ő nevéhez fűződik az eleinte megosztó hip-hop zenei műfaj bekerülése a köztudatba. Eminem mellett ebben a korszakban vált ismertté a Backstreet Boys és Rihanna is.
Technikai fejlődés volt a Spotify megjelenése, ami megváltoztatta az emberek zenehallgatási szokásait.

2010-es évek
Az elmúlt évtizedben három művész állt a lista élén: Rihanna, Drake és Luis Fonsi. Az Amerikai Hanglemezipar Szövetség szerint 2016-ban Drake volt az első olyan előadó, aki online értékesítésen keresztül került a lista élére, és nem pedig kézzel fogható albumértékesítés által.

A jövő
Az előadóművészet egy elég kreatív szakma, így természetes, hogy folyamatosan kísérleteznek különféle új hanghatásokkal, felvételi módokkal.
Vannak olyanok például akik kizárólag egy iPhone segítségével készítettek új klipet, hogy bemutassák a modern kor technikai képességeit.

Szerintetek ki fog a következő évtizedben a lista élén állni?

 

-forrás:
visualcapitalist.com