A zongorista, aki a zene segítségével élte túl halálos betegségét

Paul Cardall mindössze 22 órája volt a világon, amikor egy életmentő műtéten kellett átesnie, mivel a szívének csak az egyik fele működött rendesen. Az orvosok figyelmeztették a szülőket, hogy ez csak egy ideiglenes megoldás, valószínűleg nem fog sokáig élni gyermekük.
Ennek ellenére hazavitték őt a kórházból és reménykedtek, hogy nem az orvosoknak lesz igazuk. A túlélt hónapok száma egyre nőtt, majd elkezdtek telni az évek is. A rendszeres ellenőrző vizsgálatok miatt Paul a legtöbb idejét a Salt Lake City Gyermekkórházban töltötte, ahol a személyzet szinte már a családjává vált. Ettől függetlenül teljes életet élt, zongoraórákat vett és barátokat is szerzett.

Mondhatni egész életében az életéért küzdött, így nagyon nehéz volt feldolgoznia, mikor 16 éves korában legjobb barátja, Dave életét vesztette egy gázolásos balesetben.
Paul valójában nem szeretett zongorázni, de Dave halála annyira megrázta, hogy néhány óra alatt írt egy búcsúzó dalt. Dave szülei nagyon meghatódtak, amikor előadta nekik. Egy évvel később újabb dalt írt és ettől kezdve megszállottjává vált a zongorázásnak. Esküvőkön, éttermekben lépett fel, sőt még a Nordstorm áruházban is játszott az ünnepek alatt.

Elmondása szerint az emberek gyakran mondogatják neki, hogy a zenéje gyógyító hatással van a szívükre. Richard Paul Evans segítette karrierje elindulását, hogy több emberhez eljusson és zenéjét össze tudja kötni a gyógyítással. Paul elkezdett nyugtató és feltöltő hatású zenéket komponálni. Később megalapította a Stone Angel Music lemezkiadót és több független albumot is kiadott.

Pályafutása során folyamatosan harcolt a szívbetegsége ellen, továbbra is néhány évente új pacemaker-re volt szüksége. Azonban 2008-ban, mikor 35 éves lett, felkerült a szívátültetéses várólistára. Folyamatosan kórházba kellett járnia, amikor értesült egy újabb tragédiáról: testvére, Brian összetűzésbe keveredett a rendőrséggel és életét vesztette. Paul ekkor elhatározta, hogy még jobban fog küzdeni az életéért, hiszen édesanyja nem veszítheti el mindkét fiát.
2009-ben egy 19 éves donortól megkapta az új szívét, egyben a lehetőséget egy új életre. A műtét után úgy fogalmazott, hogy az eddigi élete olyan volt, mintha egy régi teherautót vezetne, és most pedig olyan érzés, mintha egy vadiúj Porsche kulcsait kapta volna meg. Egyúttal megígérte, hogy a fiatal donor és családja tiszteletére még jobb emberré fog válni.

Belekezdett egy új projektbe, Gracie Gledhill tiszteletére. Gracie szülei már előre tudták, hogy lányuk szívbetegséggel fog világra jönni, így már a szüléskor fel voltak készülve a műtétre. A kórházba Paul zenéit vitték magukkal, azt remélve, hogy átsegíti őket a nehézségeken. Gracie már csecsemőként átesett a szívátültetésén, de első születésnapját már nem élhette meg, előtte 3 héttel meghalt. Paul is részt vett a temetésen, majd úgy határozott, hogy minden erejével segíteni fog az ilyen  gyermekeken.
Paul most 46 éves, két gyermekével és feleségével élnek együtt. Több alapítványa is van, amivel a szívbetegségben szenvedő gyermekeket támogatja.

Legutóbbi albumát, a „Peaceful Piano”-t augusztusban adta ki, a szívműtétének 10. évfordulója alkalmából. Az első szám címe nagyon találóan: az „Új kezdet”.

„Az élet olyan törékeny… Számomra a zene az egyetlen, ami lehetővé teszi, hogy azt tegyem, amit a legjobban szeretnék: segíthessek mások szívének gyógyulásában.” – Paul Cardall

-forrás: usnews.com