A Myspace 12 évnyi feltöltött zenét veszített el – Ez miért nagy dolog?

Az ősi közösségi média oldal, a Myspace, hétfőn jelentette be, hogy véletlenül 12 év alatt feltöltött zenék egészét vesztették el, adatköltöztetés alatt. A Myspace volt a leghíresebb közösségi média oldal a korai 2000-es években. A hálózat lehetővé tette a felhasználók számára, hogy személyre szabott profilokat hozzanak létre, ahol meg tudták osztani a zenéiket, a fényképeiket és egyéb tartalmaikat barátaikkal és családjukkal. A közösségi hálózat jelentős mennyiségű felhasználóját elvesztette, amikor a Facebook 2008-ban elkezdte átvenni a piacot. Ez volt a legeredményesebb és legtermékenyebb online zenei hálózat az elmúlt 20 év első felében. A MySpace nem csak egy közösségi hálózat volt, hanem a zenészek számára lehetővé tette saját projektjeik megosztását. Egy technológiai hiba során mindez eltűnt, amely körülbelül 55 millió dalt jelent.

Baleset?

Hétfőn kezdett keringeni a hír, miután a MySpace felhasználók elkezdtek látni egy bannert, amelyen a következő volt olvasható:  „a szerver migrációs projekt eredményeként a több mint három évvel ezelőtt feltöltött fotók, videók és hangfájlok már nem érhetőek el a MySpace-en. ” A banner megerősítette, hogy sokan már évek óta gondolkodtak; hogy a MySpace lassan meg akar szabadulni a régebbi felhasználók által feltöltött tartalmaktól. A vállalat azt állítja, hogy a tartalomveszteség, egy kiszolgálóhiba miatt következett be, amikor az adatokat egy gazdagépről a másikra helyezték át. Azonban sokan gyanítják, hogy a probléma egyáltalán nem véletlen, de a MySpace egyszerűen nem akarta kifizetni az adatok migrációs költségét.

A MySpace egykor 12 milliárd dollárt ért. Értéke nagy részét elveszítette az évek során, majd A Time Inc. 35 millió dollárért vásárolta meg. Azóta a felhasználók olyan változásokat tapasztaltak a webhelyen, amelyek megnehezítették a 2015 előtt feltöltött adatokhoz való hozzáférést. Furcsa, figyelembe véve a legutóbbi bannert a webhelyen, a cég a migrációt hibáztatja az adatveszteségért, amely nagy valószínűséggel csak egy kifogás. Az elveszett fájlokról szóló jelentések meglehetősen régre mutatnak vissza, művészek egy csoportja azt állítja, csak Myspace-en tárolta munkáit, így azok örökre elvesztek.

Mit jelent ez az incidens a zenére nézve?

Reméljük a felhasználók az évek során másik rendszerbe is feltöltötték zenéiket, sajnos ez nem mindig áll fenn. A MySpace, annak ellenére, hogy jelenleg nem népszerű a szociális médiumok piacán, továbbra is az elmúlt két évtized egyik legsikeresebb zenei megosztási platformja.

Ha más okból nem, az ilyen hatalmas adatvesztésnek figyelmeztetést kell adnia az internethasználóknak mindenhol. Az ingyenes tárhelyektől függően fontos, hogy adataikról mindeképp tartsanak biztonsági mentéseket. Az olyan platformok, mint a SoundCloud, a zenei tárhely népszerűségének szempontjából a MySpace-t váltotta fel, de mi fog történni, amikor az új platform következik? Ha ez a történés nem emlékeztető, hogy mindenről készítsen biztonsági mentést, semmi sem az.

Forrás: http://gritdaily.com